Experts rechtlijn tegenover elkaar over WK wielrennen in Brugge en Leuven

door: BVDO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Tienduizenden mensen hebben het WK tijdrijden zondag langs de weg gevolgd tussen Knokke-Heist en Brugge. Ook in Leuven wordt komend weekend enorm veel volk verwacht.

Heel veel volk, dicht op elkaar zonder mondmasker. Voor biostatiscus Geert Molenberghs toch even wennen. Hij maakt zich echt zorgen over wat hij zag. Niet voor langs het parcours, maar wel in de start- en aankomstzone. “Het deed me denken aan het EK voetbal, dat deze zomer verantwoordelijk was voor tien procent van alle besmettingen in Europa”, zegt Molenberghs aan Het Nieuwsblad.

Voor Molenberghs was een covidpas en een mondmasker verplichten een beter idee geweest op die plaatsen. Ook viroloog Marc Van Ranst is zich van de situatie bewust en schat de kans op extra besmettingen wel hoog in. Dat het buiten was speelt dan weer in het voordeel.

Volgens Van Ranst kun je niet blijven eisen dat de bevolking een mondmasker draagt. “Op een bepaald moment moeten we de draad van het normale leven toch weer durven op te nemen”, zegt Van Ranst.

Volgens Geert Molenberghs wordt Leuven nog veel erger. De stad telt 100.000 inwoners en krijgt er 50.000 studenten bij. “En dan verwachten ze nog eens enkele honderdduizenden wielerfans. Ik vrees dat het van het goede teveel zal zijn. Ik heb daar heel grote bedenkingen bij”, besluit Molenberghs.