Grote Coronastudie levert zorgwekkend nieuws over herbruikbare mondmaskers

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De meeste mensen die een herbruikbaar mondmasker dragen, houden zich niet aan de richtlijnen met betrekking tot het wassen ervan, zo blijkt uit de nieuwste resultaten van de Grote Coronastudie.

Dinsdag namen net geen 25.000 mensen deel aan de achttiende editie van de Grote Coronastudie, een initiatief van de Universiteit Antwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven en ULB.

Uit de bevraging kwamen enkele opvallende vaststellingen over het gebruik van mondmaskers naar boven.

Zo blijkt dat de meeste mensen die een herbruikbaar masker dragen, dit niet elke dag wassen, zoals aanbevolen is. 19% van de bevraagden wast het na elk gebruik, 19% dagelijks, 17,5% om de twee dagen, 10,2% tweemaal per week. 28,3% wast het mondmasker slechts eenmaal per week, 6% geeft zelfs aan het herbruikbare masker nooit te wassen.

Niet-herbruikbare maskers worden door de overgrote meerderheid van de mensen weggeworpen na ten laatste acht uur. Toch geeft 10,6% aan het pas weg te gooien als het stuk is.

Problemen met mondmaskers

35,7% van de respondenten geeft aan problemen te ondervinden bij het gebruik van mondmaskers en bij mensen die meer dan 8 uur een masker dragen, stijgt dat tot 67,3%. De meest voorkomende problemen zijn ademen/hyperventilatie (23,9%), de bril (16,5%), acne (15,9%), hoofdpijn (8,8%) en sinusitis (7,2%).