Marc Van Ranst duidelijk over koopzondagen: “Dat zijn evenementen”

door: BVDO
Meir - shoppen - drukte
Afbeelding bron: Photonews

In Antwerpen worden er in de maand december maar liefst vier koopzondagen georganiseerd. Viroloog Marc Van Ranst is niet te spreken over dat initiatief en vraagt bijkomende maatregelen. 

Volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) is er geen enkel probleem om die koopzondagen te organiseren, maar daar gaat de viroloog niet mee akkoord. "Je moet zo'n koopzondag op de Meir beschouwen als een evenement. Zonder controle op het aantal aanwezige shoppers loopt dit fout", zegt Marc Van Ranst in ‘Start Je Dag’ op Radio 2. 

"In theorie is een koopzondag een goed idee want dan spreid je het aantal shoppers over een extra dag. Misschien kan de evenementensector helpen om een systeem van toegangscontrole uit te denken, bijvoorbeeld met nadarhekken.” 

Voor Van Ranst dragen de burgemeesters een grote verantwoordelijkheid rond dit soort evenementen in hun stad of gemeente. “Je moet vermijden dat je op 101 manieren op de Meir kan geraken. Lukt dat niet, dan moet je als burgemeester zo'n koopzondag verbieden."