Marc Van Ranst ergert zich blauw en pleit voor verbod: "Hele bevolking dweilt, terwijl de kraan openstaat"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Professor Marc Van Ranst denkt dat er al 10.000 besmettingen met de Britse variant van het coronavirus zich hebben voorgedaan in België. Hij pleit ervoor om niet-essentiële reizen naar het buitenland te verbieden.

"Het exacte aantal besmettingen met nieuwe varianten is momenteel moeilijk te zeggen, omdat er op elk moment bijkomen. We zitten aan ongeveer honderd gedetecteerde gevallen, maar dat is natuurlijk een steekproef. Waarschijnlijk moet je dat getal nog eens met honderd gaan vermenigvuldigen", zei Van Ranst op Radio 1.

"We hebben wel allerlei maatregelen zoals afstand houden en het dragen van mondmaskers, dus we maken het die virussen niet gemakkelijk. Maar het is zo vervelend en demotiverend dat je met de hele bevolking aan het dweilen bent, terwijl de kraan openstaat."

Als het van Van Ranst afhangt, worden niet-essentiële reizen naar het buitenland dan ook verboden. Meer zelfs: dat had eerder al verboden moeten worden, vindt hij. "We hebben hier lang op voorhand voor gewaarschuwd; dat wanneer je niet-essentiële reizen toestaat, die dingen binnenkomen. Het is sowieso moeilijk om het in een land als België buiten te houden, maar dit ging wat te vlot."