Marc Van Ranst grondig oneens met regering: "Dan zal het vlug verkeerd gaan"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Marc Van Ranst vindt het gevaarlijk dat de regering de maatregelen tegen het coronavirus versoepelt, terwijl de corona-cijfers stijgen.

"De mindset van deze Veiligheidsraad - en de samenstelling van Celeval enkele weken geleden - om te versoepelen, is ingehaald door de realiteit. En de regering beseft het hè: ze zeggen dat het rap kan gaan, dat we alert moeten blijven. Dat staat in schril contrast met de versoepelingen", zei Van Ranst op Eén.

"Enkele dingen zijn terecht; mondmaskers waar geen volk rondloopt: dat heeft geen zin, dat had al lang afgeschaft moeten worden. Het bubbelconcept heeft gewerkt maar was verbrand en te ingewikkeld. Maar 5 contacten per persoon? Dat is veel. Ik hoop niet dat iedereen dat maximaliseert tot 5, want dan gaat het vlug verkeerd."

"Wanneer je ziet dat de cijfers omhoog gaan, is dit zeker niet het moment voor versoepelingen. Maar we werden er klaar voor gemaakt. Er werd gezegd dat er geen tweede golf was en dat er enkel meer getest werd. Dat is gevaarlijk spel; wanneer je ingehaald wordt door de realiteit, die nu heel duidelijk toont dat de experten gelijk hadden en er wél een tweede golf is. De mensen die om versoepelingen vroegen en de maatregelen weg wilden, dragen een grote verantwoordelijkheid", aldus Van Ranst.