Marc Van Ranst sluit zeer strenge maatregelen en nieuwe lockdown niet uit

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Professor Marc Van Ranst denkt dat de curve van het aantal besmettingen met het coronavirus snel naar beneden moet afbuigen. Anders zijn nog strengere maatregelen nodig.

"Wanneer het basisreproductiegetal boven de 1 komt - en dat zal waarschijnlijk binnen een paar dagen het geval zijn - dan ga je niet anders kunnen dan je te buigen over eventuele andere maatregelen, die dan meer zullen lijken op de eerste lockdown van in de lente. Eigenlijk wilden we daar niet naar terug", zei Van Ranst op VTM.

Mogelijk komen er dus strengere maatregelen. "We kunnen ons laten inspireren door wat andere landen doen", aldus Van Ranst.

Winkels weer sluiten?

Op de vraag of de niet-essentiële winkels weer moeten sluiten, antwoordde de viroloog: "Dat zou echt wel een jojo zijn van winkels open en winkels dicht, in een periode van het jaar waarin mensen wel gaan winkelen, dus dat is ook moeilijk."

"De makkelijke maatregelen, die zijn allemaal al genomen. De moeilijke maatregelen ook. De heel moeilijke, ja, daar kom je liever niet aan. Dus ik hoop dat die curve elke dag weer afbuigt", besloot Van Ranst.