Marc Van Ranst trekt nog maar eens aan de alarmbel

door: BVDO
Afbeelding bron: VRT

Met de coronacijfers gaat het al enkele weken niet goed. Het aantal besmettingen stijgt, maar gelukkig blijven de ziekenhuisopnames nog beperkt.

Het aantal nieuwe besmettingen stijgt de voorbije dagen vlotjes boven de 1.000 per dag. We bereikten zondag ook de kaap van 100.000 besmettingen. Voorlopig blijven onze ziekenhuizen buiten schot, maar dat kan snel keren.

Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt op Twitter nog maar eens: "Pas de coronamaatregelen toe, en dan kunnen we allemaal samen het tij doen keren en deze tweede golf weer indijken", schrijft de viroloog.

In andere Europese landen dreigt het opnieuw fout te lopen. In Spanje gaan het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens sterk omhoog. De ziekenhuizen komen dicht bij hun grenzen. "Indien we dat niet doen, gaan we ook de richting van Spanje uit met overvolle ziekenhuizen", besluit Van Ranst.

In de Zevende Dag zei Van Ranst dat de bubbel van vijf verbrand is, maar uiteindelijk wel de goede maatregel was die we nodig hadden.

"Ofwel moet je die regel en het nut ervan nu kristalhelder uitleggen ofwel moet je er een andere naam aan geven. Maar het blijft absoluut noodzakelijk dat we onze sociale contacten beperken."