Minister Vandenbroucke twijfelt: “Misschien is een tweede dosis niet nodig”

door: BVDO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Na de oproep van verschillende experts om de vaccinatiestrategie aan te passen, reageert ook minister Vandenbroucke op de kwestie. 

Experts riepen afgelopen weekend nog op om iedereen zo snel mogelijk een dosis van het vaccin te geven en te wachten met de tweede toediening. 

“Ik laat enkele zaken op dit moment onderzoeken”, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “Allereerst op medisch vlak. Daar is de taskforce mee bezig.” 

“Is het een goede zaak om het schema te veranderen? Kunnen we iedereen een eerste dosis geven en veel langer wachten met het toedienen van de tweede dosis? Of misschien geven we zelfs helemaal geen tweede dosis.” 

Daarnaast is er echter ook nog een mogelijk juridisch probleem. “Het vaccin en de toediening ervan is een Europese kwestie. Het is wettelijk vastgelegd dat er 2 dosissen gegeven moeten worden, met 21 dagen ertussen. Dat is onderdeel van het vaccin.” 

“Over die juridische kwestie kan er snel duidelijkheid zijn, maar dat van de taskforce, daar zou ik toch geen overhaaste beslissing in nemen. Dit gaat over leven en dood.”