Opvallend advies voor patiënten die ingreep moeten ondergaan na coronabesmetting

door: BVDO
Operatie - ziekenhuis
Afbeelding bron: Unsplash

Patiënten die het coronavirus opgelopen hebben en een andere chirurgische ingreep moeten ondergaan maken veel meer kans om te overlijden tijdens de ingreep.

Onderzoek heeft aangetoond dat wie een coronabesmetting had en een andere ingreep moet ondergaan, best even wacht met die ingreep. De kans om te overlijden tijdens de ingreep ligt immers 2,5 keer hoger in de eerste zeven weken na de besmetting.

Het onderzoek werd aan de University of Birmingham gevoerd. Ook Belgische artsen bevestigden de informatie. "We bevelen aan dat, wanneer het mogelijk is, chirurgische ingrepen uitgesteld zouden moeten worden tot minstens 7 weken na een positief testresultaat voor het coronavirus, of tot de symptomen verdwijnen als een patiënt 7 weken of meer na de diagnose nog steeds symptomen heeft", zei dokter Dimitri Nepogodiev van de University of Birmingham.

Die zeven weken is een absoluut minimum. Voor dringende ingrepen, zoals bijvoorbeeld met kankergezwellen, is uitstel echter niet aan de orde. Dan moeten de arts en de patiënt samen een beslissing nemen.