Overlegcomité beslist: Reeks strengere maatregelen, vanaf zaterdag al

door: STS
Overlegcomité - Alexander De Croo - Jan Jambon
Afbeelding bron: Photonews

Het vervroegde Overlegcomité is afgelopen. Zoals verwacht, werd er beslist om strengere maatregelen in te voeren om het coronavirus af te remmen.

De nieuwe maatregelen spelen zich af op drie niveaus. "Ten eerste moet de vaccinatiecampagne verder worden opgedreven. Ten tweede moeten een aantal structurele maatregelen de druk op de zorg verlagen. Ten derde moet een pakket maatregelen het virus afremmen", zei premier De Croo.

Zo zal er een versnelling hoger geschakeld worden voor het toedienen van de derde prik. "De ministers van Volksgezondheid gaan samenzitten om dit uit te werken en te versnellen."

Om de druk op de huisartsen te verlichten, worden er walk-in testcentra geopend. "Daar kunnen mensen vrij heen gaan om zich te laten testen."

Pakket maatregelen

En dan is er nog een pakket maatregelen. Die gaan zaterdag in en zullen drie weken gelden. Zo zullen discotheken en dancings moeten sluiten tot half december.

De horeca krijgt een sluitingsuur opgelegd: om 23.00 uur moeten de deuren dicht. Verder mag je nog maar met maximaal zes personen aan een tafel zitten, tenzij je gezin groter is.

Nachtwinkels moeten eveneens om 23.00 uur de deuren sluiten.

Privéfeesten buitenshuis mogen niet meer doorgaan. Huwelijken mogen wel doorgaan, net zoals begrafenissen.

Thuis mag je wel onbeperkt mensen ontvangen. Je mag ook met zoveel mensen winkelen als je wil.

De ministers van Onderwijs overleggen dit weekend nog over maatregelen in het onderwijs.

Download nu de gratis app van Redactie24