Premier De Croo richt zich tot bevolking: "Belangrijk hiervoor te waarschuwen"

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Om de pijlsnelle opmars van het coronavirus een halt toe te roepen, heeft het Overlegcomité strengere coronamaatregelen aangekondigd. Premier Alexander De Croo legde uitgebreid uit waarom de maatregelen worden verstrengd. Hij waarschuwde ook dat de cijfers de komende dagen zullen blijven stijgen.

Sluiting van de horeca, nog slechts één nauw contact, 4 dezelfde mensen thuis ontvangen, telewerk is de norm en een nachtklok tussen 12 en 5 uur zijn de voornaamste verstrengingen.

"We hebben gezien dat heel veel mensen veel inspanningen gedaan hebben om de regel van vier te respecteren. Ik wil iedereen bedanken om die maatregelen toe te passen. Allemaal samen gaan we door deze heel moeilijke periode komen."

"We hebben ook gezien, ondanks de maatregelen, het virus blijft versnellen en die stijging is niet klein, het gaat pijlsnel omhoog. Er liggen bijna 2.000 met Covid in de ziekenhuizen. Gisteren hebben we afscheid moeten nemen van 35 mensen die overleden als gevolg van Covid."

Onrechtvaardig

"In de komende dagen gaan we geen goed nieuws zien in de cijfers. Die zullen blijven stijgen en ik denk dat het belangrijk is om daarvoor te waarschuwen."

"Ik ben me bewust dat sommigen deze maatregelen onrechtvaardig zullen noemen, maar dit virus is onrechtvaardig. De zwaksten worden veel harder geraakt door dit virus en daarom moeten we deze maatregelen nemen."

"We hebben in maart en april bewezen dat er een grote solidariteit in ons land is om de cijfers te doen dalen. Wat we in maart en april gedaan kunnen wij Belgen, allemaal samen, ook een tweede keer."