Premier De Croo tempert vreugde: "Grootste volume vaccins pas in zomer en najaar"

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

De eerste coronavaccins zullen eind december al in België geleverd worden. Toch tempert premier Alexander De Croo (Open Vld) het enthousiasme want het zal nog vele maanden duren vooraleer alle Belgen zijn ingeënt.

"Wij hebben op 4 vaccins ingetekend, dat gaat in totaal al over 25 miljoen dosissen. Vanaf eind december zullen de eerste vaccins komen", legt Alexander De Croo uit in De Zevende Dag op Eén.

"De volgorde is duidelijk: het zal eerst gaan naar mensen die in de zorg werken. Het is logisch dat zij als eerste gevaccineerd worden omdat zij blootgesteld worden en omdat we die zorgsector nodig hebben voor de rest van de bevolking."

"Daarna naar de mensen die kwetsbaarder zijn, namelijk mensen boven de 65 jaar en mensen die om andere redenen kwetsbaar zijn."

Niet snel naar de normaliteit

Mensen uit de zorg en kwetsbare groepen zullen snel beschermd worden, maar de grootste leveringen worden pas in de zomer en het najaar verwacht.

"De vaccinatiecampagne zal op volle snelheid komen, maar ik wil pleiten voor voorzichtigheid. Het is niet omdat de eerste dosissen eind december binnenkomen dat binnen de maand iedereen gevaccineerd zal zijn."

"Het grootste volume zal het tweede en derde kwartaal van volgend jaar zijn. We hebben dus nog een lange periode waarin we voorzichtig moeten zijn. We moeten er ons van bewust zijn dat we niet snel terug naar de normaliteit zullen keren."