Professor Goossens is boos: “En minister Vandenbroucke vroeg dit onderzoek”

door: BVDO
Herman Goossens
Afbeelding bron: Photonews

Professor Herman Goossens waarschuwde eind december voor het gevaar van de Britse variant, maar hij vond maar weinig gehoor met zijn boodschap. Een onderzoek dat er trouwens kwam op vraag van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a).

Volgens microbioloog Herman Goossens is er niet gereageerd toen dat moest. “Ik heb op 27 december gewaarschuwd dat dit een gevaarlijke variant is”, zegt Goossens aan Het Laatste Nieuws. “Een aantal mensen zijn daar niet van overtuigd geweest.” 

De recente ontwikkelingen van de nieuwe variant tonen het gevaar ervan aan. “De uitbraak in Houthulst toont duidelijk aan dat deze variant zeer besmettelijk is. En ook dat dit virus al aanwezig is op ons grondgebied.” 

Het onderzoek en de nodige informatie kwam er nochtans op aanvraag van de regering. “Dat is ook gebleken uit een studie die wij in Antwerpen hebben gedaan op vraag van minister Vandenbroucke. We ontdekten een aantal clusters die niet gerelateerd zijn aan reizen. Mensen die besmet zijn met de variant, maar die helemaal niet gereisd hebben. Dat is verontrustend.”