Professor plaatst belangrijke kanttekening bij effectiviteit van coronavaccins

door: MRO
coronavaccin astrazeneca
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Na Pfizer BioNTech kwam ook Moderna met het nieuws dat het een coronavaccin heeft ontwikkeld met een bijzonder hoge effectiviteit. Bijzonder goed nieuws, maar het wordt toch nog een lastige winter, waarschuwt biostatisticus Niel Hens.

"Ik heb twee keer een vreugdekreetje gelaten. Dit betekent licht aan het einde van de tunnel maar die tunnel is toch nog wel een tijdje, vrees ik. We staan nog voor een moeilijke winter en het welzijn staat onder druk. Het gaat nog lastig worden, maar er is licht aan het einde van de tunnel", zei Niel Hens in De Afspraak.

Hij plaatst een belangrijke kanttekening bij het nieuws over de effectiviteit van de vaccins.

"Er zijn verschillende vormen van effectiviteit. Je kan een vaccin hebben dat werkzaam tegen vatbaarheid, maar ook een vaccin dat werkzaam is tegen de ziekte of een vaccin dat werkzaam is tegen de infectiviteit zodat je de ziekte minder snel doorgeeft als je ze krijgt. Die drie vormen van effectiviteit kunnen ook vervat zitten in één vaccin."

"Die eigenschappen van een vaccin zijn enorm belangrijk. Als het beschermt tegen vatbaarheid dan wil je net de kwetsbaren beschermen. Als het die mensen toch niet zo goed beschermt, dan moeten we misschien gaan kijken om het aan jongeren te geven zodanig dat het niet doorgegeven kan worden."