Spoedarts krijgt er rillingen van: “Die zeggen het vlakaf tegen mij”

door: BVDO
patiënt met covid in ziekenhuis in Brussel
Afbeelding bron: Photonews

De motivatie om zich aan de coronaregels te houden zit op een absoluut dieptepunt. Ook al gaan de cijfers de foute richting uit, het lijkt de mensen niet meer te raken.

Spoedarts Pieter Jan Van Asbroeck van Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk ziet het allemaal met lede ogen aan. "Ik kom op spoed mensen tegen met snijwondes of intoxicatie, die vlakaf zeggen: 'Ik kom van een feestje.' Ik merk een verslapping in het volgen van regels", vertelt hij bij HLN.

De blijvende strenge maatregelen hebben echter ook een ander effect dat de spoedarts meer dan ooit erkent. "Vereenzaamd, suïcidepogingen, alcoholmisbruik, agressie binnen het gezin... Er gebeurt wat tussen vier muren. Al houden de meeste mensen zich heel moedig."

De nieuwe manier van testen zorgt wel voor minder volk op spoed. “Een patiënt met een hoestje die zich zorgen maakt en die voordien recht naar spoed reed, kan zich nu laten testen in een teststraat, wat toch 300-400 keer per dag gebeurt."

Of dit allemaal het begin is van een derde golf dan maar? "Niemand heeft een glazen bol. Maar ik denk het wel", besluit Van Asbroeck.