Steven Van Gucht benadrukt: "Doe deze dingen niet met je mondmasker, of je raakt besmet"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Steven Van Gucht benadrukt hoe belangrijk mondmaskers zijn en legt uit hoe je ze correct gebruikt - en wat je zeker niét moet doen.

"Mondmaskers zijn een essentieel onderdeel geworden van onze strijd tegen Covid. We beschermen elkaar met behulp van een masker in de klas, in de publieke ruimte en op straat. Toch valt het ons op dat het nog heel vaak verkeerd gedragen en gebruikt wordt. Daardoor kan zo'n masker nutteloos worden of soms zelfs onveilig zijn", waarschuwt Van Gucht.

Hij gaf enkele voorbeelden van hoe het niét moet: "Mensen raken hun masker in het midden aan, zetten het op en af zonder de handen te wassen, laten het rondslingeren op dezelfde tafel, kast of bureau. "

"Daardoor kan die oppervlakte besmet worden en kan het virus van een ander masker op jouw masker terechtkomen en zo je mond of neus bereiken. Zorg dat alle gezinsleden een eigen doos of container hebben om het masker in op te bergen."

Zo draag je een mondmasker correct

Hoe het wél moet: "Vecht zoveel mogelijk tegen de reflex om het masker of je gezicht aan te raken. Het is best om steeds de handen te wassen of te ontsmetten voor je het masker opzet, en na het afnemen. Wanneer dat door omstandigheden niet mogelijk is, moet je het enkel aan de elastieken vastnemen."

"Gebruik enkel je vingers om het masker goed over mond en neus te zetten, raak daarbij het masker enkel aan de randen aan en zorg dat ze goed aansluiten. Zet het masker dus niet goed met de volle hand."

Aangedampte brilglazen

"Er mogen aan de rand geen gaten zitten waarlangs druppels kunnen ontsnappen of misschien zelfs binnenglippen. Het is dan ook geen goed idee om de elastieken te kruisen; dat veroorzaakt gaten aan de rand. Indien er problemen ontstaan met het aandampen van brilglazen, onthoud dan dat er goede producten in de handel verkrijgbaar zijn om de glazen mee te behandelen."