Steven Van Gucht doet opmerkelijke onthulling: "Virusremmers hadden al jaren klaar kunnen liggen"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht zegt dat indien er in het verleden voldoende geïnvesteerd was in infectieziekten, we nu virusremmers zouden kunnen nemen indien we het coronavirus zouden oplopen. Dan zou het aantal hospitalisaties ook lager liggen.

"In 2015 is er al een wetenschappelijk artikel verschenen dat stelde dat er heel veel SARS-achtige virussen bij vleermuizen circuleerden en dat de kans reëel was dat die virussen gingen overspringen naar mensen en een pandemie zouden veroorzaken", zei Van Gucht op Kanaal Z.

"Maar daar werd niets mee gedaan. We hadden op dat moment al virusremmers kunnen ontwikkelen, pilletjes die je kan innemen op het moment dat je je ziek voelt. Zo beland je misschien nooit in het ziekenhuis."

"Die zaken hadden op de schappen kunnen liggen indien de boodschap serieus was genomen. Maar daar is geen geld voor. Ik vraag elk jaar budgetten aan voor allerlei projecten, maar voor slechts één op de tien krijgen we geld, en dan is het meestal maar de helft van wat we gevraagd hadden. Dat is de realiteit."

"Je kan algemene virusremmers maken die tegen alle coronavirussen werken, maar dat vraagt een investering op voorhand. We gaan goed moeten nadenken hoe we ons binnenkort voorbereiden op de volgende pandemie", aldus Van Gucht.

Abonneer je op onze dagelijkse nieuwsbrief