Steven Van Gucht doet zorgwekkende voorspelling over evolutie ziekenhuisopnames

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Steven Van Gucht van Sciensano denkt dat het tij spoedig moet keren, anders zijn de bedden op intensieve zorgen tegen half november volzet.

Het aantal ziekenhuisopnames is in de week van 4 tot 10 oktober met 81% gestegen in vergelijking met de week ervoor. "De ziekenhuisopnames verdubbelen om de acht dagen. Ruim de helft van alle opnames vindt plaats in Brussel, Luik en Henegouwen. Maar we zien toenames in alle provincies", stelt Van Gucht.

"Het aantal patiënten op intensieve zorgen verdubbelt om de twaalf dagen. Aan dit tempo kan rond half november het maximum aantal van 2.000 bedden op intensieve zorgen bezet zijn. Ik heb er wel alle vertrouwen in dat we dit scenario gaan afwenden."

Geen paniek

"De tweede golf neemt duidelijk toe in kracht. Dit overkomt een groot deel van Europa en komt ook niet onverwacht. Veel virologen hielden er rekening mee dat dit kon gebeuren, in het bijzonder in het najaar."

"We moeten dit ernstig nemen, maar het hoeft geen paniek te veroorzaken. Met zijn allen gaan we deze golf beheersen. We kennen het virus beter en we weten wat we moeten doen."

"Strengere maatregelen kunnen ons helpen om de curve om te buigen. Maar ik wil vooral nogmaals benadrukken dat het meest krachtige wapen in onze eigen handen ligt: respecteer te allen tijde de gouden basisregels."