Steven Van Gucht geeft goede raad: "Zo bescherm je je tegen de kleinste virusdruppeltjes"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht heeft gehamerd op het belang van een goede ventilatie om een besmetting met het coronavirus te voorkomen.

"Behalve grote druppels, die het gevaarlijkst zijn, kan een besmet persoon ook heel fijne druppeltjes produceren, oftewel aerosolen. Die kunnen meerdere uren in de lucht blijven zweven, zeker in een gesloten ruimte. De lucht kan dan als het ware besmettelijk worden. Vergelijk het met de wolk sigarettenrook die vroeger in de woonkamer of in een café bleef hangen", zegt Van Gucht.

"Het probleem stelt zich in het bijzonder in kleine, gesloten ruimtes, waar veel mensen aanwezig zijn, waar veel gepraat, gezongen of geroepen wordt en waar we gedurende lange tijd verblijven."

Mondmasker en ventilatie

"Er zijn drie zaken die we kunnen doen. Ten eerste: met minder mensen in de ruimte verblijven, bijvoorbeeld door telewerken. Ten tweede: door het dragen van een mondmasker. Die kunnen een deel van de druppels opvangen en voorkomen dat grote druppels verdampen tot kleine druppels die in de lucht blijven zweven. Ten derde: zorg voor een goede en liefst voortdurende ventilatie. Zo wordt de bezoedelde lucht naar buiten afgevoerd en wordt de hoeveelheid virus in de lucht fel verdund."

"Het is belangrijk dat de bezoedelde binnenlucht naar buiten wordt afgevoerd, en niet naar een andere kamer in het gebouw. Een simpele manier om dit te bereiken, is door twee ramen op kiepstand te zetten. Kies bij voorkeur voor ramen die aan de tegenovergestelde zijde van het lokaal liggen. Dat zorgt voor een goede doorstroom van de lucht."