Steven Van Gucht heeft geen vrolijk nieuws over versoepelingen

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht denkt dat het moeilijk is om te voorspellen wanneer er versoepelingen komen en we ons normale leven weer kunnen hernemen. Hij ziet het de komende weken alleszins niet gebeuren.

"Het is moeilijk te zeggen; het hangt vooral van de cijfers af. En die stijgen momenteel. Ik denk dat die stijging wel overdreven is; dat heeft te maken met die terugkerende reizigers en met het feit dat we deze week vergelijken met de week ervoor, waar Nieuwjaar in viel", klonk het op VTM.

"Ik denk dat die cijfers de komende dagen zullen afvlakken, maar ze zitten nog altijd veel te hoog. We willen eigenlijk dalen tot minder dan 800 besmettingen per dag en minder dan 75 ziekenhuisopnames per dag, en dat ook nog eens minstens drie weken kunnen volhouden, vooraleer we over versoepelingen spreken."

Aan een voorspelling over wanneer we weer op café of op restaurant kunnen gaan, wilde Van Gucht zich niet wagen. "Het zit er niet meteen aan te komen, vrees ik. Het is niet gemakkelijk om dat precies te voorspellen. We hadden ook niet voorspeld dat we nu op een plateau zouden zitten. Misschien dat het op een gegeven moment ook eens de goede richting uit draait en plots begint te dalen wanneer we het niet verwachten."