Steven Van Gucht legt duidelijk uit waarom er plots minder doden zijn

door: STS
Viroloog Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano heeft een woordje uitleg gegeven bij de correcties die doorgevoerd werden op het aantal overlijdens door het coronavirus in België. 

"Tijdens navraag in de woonzorgcentra is gebleken dat er een aantal sterfgevallen niet gerapporteerd werden. Die zijn intussen toegevoegd. Het gaat om 352 overlijdens die zijn toegevoegd", zei Van Gucht woensdag op de persconferentie.

"Maar er zijn ook een hele reeks overlijdens verwijderd uit de statistieken, 473 overlijdens in totaal. Dit kwam bijvoorbeeld omdat die overlijdens twee keer gerapporteerd werden, zowel door het woonzorgcentrum als door het ziekenhuis. Die dubbels zijn er nu uitgehaald."

Coronavirus niet de doodsoorzaak

"Soms was het ook zo dat bij nazicht de doodsoorzaak uiteindelijk geen verband hield met COVID-19, en ook die overlijdens werden verwijderd uit de statistieken. Netto gezien blijkt dat er 121 sterfgevallen van het totaal moeten afgetrokken worden. Het totaal aantal overlijdens wordt nu bijgesteld tot 9.878", aldus Van Gucht.