Steven Van Gucht legt uit: Nieuwe regels voor gebruik van mondmasker in België

door: MRO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Er zijn nieuwe aanbevelingen voor het dragen van een mondmasker. Viroloog Steven Van Gucht legde deze uit tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum.

"Naar aanleiding van het verplicht gebruik van FFP2-maskers in Duitsland en Oostenrijk en ook naar aanleiding van het opduiken van meer besmettelijke varianten van het coronavirus, heeft de Risk Assesment Group een nieuw advies gemaakt over het gebruik van mondmaskers", aldus Steven Van Gucht.

In België worden de FFP2-maskers niet aanbevolen voor dagelijks gebruik. Een sjaal mag je niet meer als vervanger voor een masker gebruiken.

"Stoffen maskers of wegwerpmaskers zijn nog steeds de standaardkeuze. Stoffen maskers voldoen nog steeds goed, een wegwerpmasker is niet noodzakelijk beter."

"Sjaals, nekwarmers mogen niet meer gebruikt worden als alternatief voor een masker. De tekorten aan maskers zijn intussen opgelost."

"FFP2-maskers worden niet aanbevolen voor de algemene bevolking. Ze zijn duur, kunnen niet hergebruikt worden en zijn oncomfortabel om dragen. Maskers met een uitlaatventiel mogen niet gebruikt worden. Druppels kunnen via dit ventiel ontsnappen."

Voortaan is het aanbevolen om ook een mondmasker te dragen op kantoor en als we een bezoek brengen aan mensen buiten met wie we niet samenwonen.

"Als algemene regel wil ik herhalen dat niet het type masker, maar wel hoe en waar we het dragen het belangrijkste is.  Het nieuwe advies raadt nu ook aan om een masker op kantoor te dragen of in een gesloten ruimte die we delen met mensen van buiten ons eigen huishouden, ook als de afstand groter dan anderhalve meter is. In het bijzonder wanneer we lange tijd in deze ruimtes verblijven, we veel praten en de verluchting ontoereikend is."