Steven Van Gucht slaat alarm: "Meeste besmettingen nu in deze drie Vlaamse provincies"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht heeft uitgelegd in welke provincies de meeste nieuwe besmettingen met het coronavirus zich nu voordoen.

"Na een fase van vertraagde daling en stabilisatie zien we de besmettingscijfers langzaamaan weer stijgen. En dit vooral in Vlaanderen", zei Van Gucht tijdens een persconferentie.

"Het aantal besmettingen is met 8% gestegen en deze stijging doet zich zowel in Vlaanderen als in Wallonië voor, maar in Vlaanderen stijgen de cijfers intussen met 13% op weekbasis en in Wallonië met 4%. Enkel in Brussel is er nog een daling van 10% op weekbasis."

"Het Brusselse Gewest, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant, alsook Luik en Luxemburg, zijn de enige gebieden waar nog dalingen plaatsvinden. Het hoogste aantal nieuwe gevallen wordt vastgesteld in Antwerpen, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen."

Kinderen

"De toenames doen zich voor bij alle leeftijdsgroepen, maar de relatieve toename is het grootst bij de kinderen onder de 10 jaar, met een stijging van 34% op weekbasis. Het is opvallend dat het aantal gevallen bij jongeren van middelbare schoolleeftijd lager blijft dan bij kinderen jonger dan 12 jaar. Mogelijk heeft dit te maken met de verminderde contacten omwille van de kerstexamens."

Ziekenhuisopnames

"De ziekenhuisopnames en de bezetting in de ziekenhuizen dalen wel nog licht. Er zijn echter aanzienlijke regionale verschillen. De ziekenhuisopnames dalen nog in Brussel en in de provincies Henegouwen, Luik, Luxemburg en Oost-Vlaanderen. Maar in de andere provincies stijgen de ziekenhuisopnames, gaande van +2% in Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen, tot +17% in Antwerpen."

"De komende dagen zullen cruciaal zijn om de trend te keren. Consistent de bestaande maatregelen volgen, kan hiervoor voldoende zijn", besloot Van Gucht.