Steven Van Gucht spreekt van kantelpunt: "Nu ook ziekenhuisopnames flink toegenomen in die provincie"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht is bezorgd: "We zitten op een kantelpunt, waarbij de curve snel kan doorslaan, in de goede of in de slechte zin. Het is zoals bij afvallen: elke kleine inspanning maakt een verschil."

"De toename van de besmettingscijfers zet zich jammer genoeg door. De besmettingen stijgen bij alle leeftijden en in de meeste provincies", zei Van Gucht tijdens een persconferentie.

"De afgelopen week werden er gemiddeld 2.445 nieuwe gevallen per dag vastgesteld. Dat is een verdere stijging van 12% op weekbasis. We zien dus jammer genoeg een stijging van de toename. Deze stijging doet zich voornamelijk in Vlaanderen voor (+16%), maar nu ook in Wallonië (+7%). Enkel in Brussel is er nog een daling van -5%, maar ook daar vertraagt de daling."

Antwerpen

"In de meeste provincies stijgen de besmettingen, behalve in Vlaams-Brabant en Luxemburg. De stijging is het meest uitgesproken in de provincie Antwerpen, met +26%. In absolute aantallen zien we het meeste aantal besmettingen nog steeds in Antwerpen, gevolgd door Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen."

"De toename van de besmettingen doet zich nu voor bij alle leeftijdsgroepen. Bij kinderen onder de 10 jaar stijgt dit het sterkst, met 34% op weekbasis. Maar het blijven de twintigers, veertigers en vijftigers waarbij we het grootste aantal besmettingen vaststellen."

Ziekenhuisopnames

"Het aantal ziekenhuisopnames blijft schommelen tussen de 180 en 200 opnames per dag. Gelukkig kent dit voorlopig nog geen duidelijke stijging. In een aantal Vlaamse provincies stijgt het aantal ziekenhuisopnames wel; dit is het geval in Antwerpen, met +27% op weekbasis, maar ook in West-Vlaanderen en Limburg, met telkens +3%. Het aantal overlijdens daalt nog heel traag", aldus Van Gucht.