Steven Van Gucht twijfelt over kerstvakantie: “Grote risico’s aan verbonden”

door: BVDO
viroloog Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Alle spelers die mee in het beleid rond de coronacrisis zitten, zien het nut van de kerstvakantie in. Tegelijkertijd is er ook heel veel vrees dat die wel eens een omgekeerd effect kan hebben. 

Door de intrede van de kerstvakantie zou de circulatie van het coronavirus binnen onze samenleving drastisch moeten dalen. Dat effect was ook al te zien na de verlengde herfstvakantie. Het grote probleem is echter dat nu ook de feestdagen voor de deur staan. De vraag is hoe strikt de Belgen de coronamaatregelen zullen naleven. 

Vooral de buitenlandse trips zitten heel wat virologen dwars, maar de grenzen sluiten is voor de regering niet aan de orde. “Die reizen zijn een probleem als het virus daar sterker rondgaat dan hier én de regels voor bijeenkomsten thuis er soepeler zijn dan bij ons. Zo mogen in ­Nederland en Duitsland thuis meer volwassenen afspreken dan bij ons. We riskeren in januari de gevolgen te zien van de import van het virus”, zegt viroloog Steven Van Gucht aan De Standaard. 

Het zal dan ook van cruciaal belang zijn om controle te voeren over de quarantaineverplichtingen van terugkerende reizigers. Gebeurt dat niet, dan kunnen de cijfers weer enorm toenemen.