Steven Van Gucht uitermate bezorgd: "De curve zal binnenkort kant kiezen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Professor Steven Van Gucht heeft bevestigd dat de coronacijfers in België een plateau bereikt hebben. Een plateau dat weliswaar veel te hoog ligt.

"Net als in een aantal andere Europese landen, hebben de besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames ook in België een plateau bereikt. In tegenstelling tot in Nederland of Duitsland, zien we gelukkig nog geen algemene nieuwe stijging", vertelde Van Gucht tijdens een persconferentie.

"We hebben met zijn allen de besmettingsgraad doen zakken van de hoogste van Europa naar één van de laagste in Europa. Jammer genoeg bevindt het huidige plateau zich wel nog op een te hoog en onveilig niveau. Met bijna 200 ziekenhuisopnames per dag, blijft de belasting voor de ziekenhuizen, alsook de tol aan ziekte en overlijdens, nog steeds te hoog."

"De curve zal binnenkort kant kiezen: naar beneden of naar boven. De kaarten liggen daarbij in onze handen. Het zal nu vooral zaak zijn om door te zetten", benadrukte de viroloog.

Slecht weer speelt in kaart van coronavirus

Van Gucht denkt dat het feit dat we meer tijd binnen doorbrengen, een rol speelt. "Omwille van het natte en koude weer van de laatste twee weken, spenderen we meer en meer tijd binnenshuis. Dit speelt duidelijk in de kaart van het virus, dat zich binnenskamers veel gemakkelijker verspreidt - en dat merken we aan de cijfers. Het slechte weer ontmoedigt ons om buiten af te spreken. Maar weersta toch aan de verleiding om samen thuis af te spreken. Hou u strikt aan de regels en spreek enkel af met uw enige knuffelcontact."

"De komende wintermaanden zullen het moeilijkst zijn voor ons, en het makkelijkst voor het virus. Deze periode moeten we doorbijten", besloot Van Gucht.