Steven Van Gucht vraagt op te letten met maar één dosis toe te dienen

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Sinds dit weekend wordt een felle discussie gevoerd of het niet beter is eerst zoveel mogelijk mensen één dosis van het coronavaccin te geven, in plaats van een beperkte groep twee keer in te enten.

Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) liet zich al uit over de kwestie. "Vanuit wetenschappelijk oogpunt is het sowieso een interessante vraag", zei Steven Van Gucht. "Het klopt dat uit klinische studies al is gebleken dat er tien dagen na een eerste dosis al een zekere bescherming werd waargenomen van minstens 50 procent."

De vraag is uiteraard of dit een winst voor de volksgezondheid oplevert. "We zouden kunnen gaan berekenen wat het meeste winst oplevert voor minder ziektes en overlijdens. Eén of twee dosissen. Al moeten we er wel rekening mee houden dat er nog veel onzekerheid zit op die getallen. En het gaat om klinische studies, hoe zit het in real live?"

Vooral voor langdurige bescherming zou dit een probleem kunnen zijn. "Bij mensen die al een verzwakt immuunsysteem hebben bijvoorbeeld? Er is nog veel onzekerheid, ook op ethisch en juridisch vlak. De voorwaardelijke markttoelating werd gegeven op basis van twee dosissen. Niet voor één. Die tweede dosis is trouwens sowieso cruciaal om na verloop van tijd toe te dienen. De afweerrespons wordt er niet alleen sterker door, maar we zijn dan ook langduriger beschermd."