Steven Van Gucht waarschuwt: "Opgelet, want zo komt het virus in je familie binnen"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Steven Van Gucht ziet tot zijn tevredenheid de stijging van het aantal besmettingen lichtjes dalen. Tegelijk raadt hij af om af te spreken met mensen die je al lang niet meer hebt gezien.

"De besmettingscijfers nemen nog licht toe, maar nemen minder snel toe dan enkele dagen geleden. De stijgende trend lijkt daarmee voorlopig te kalmeren", deelde Van Gucht mee tijdens een persconferentie.

"Enkele dagen geleden stegen de besmettingen nog tweemaal zo snel. De stijgende trend lijkt daarmee voorlopig gebroken. De komende periode van rust en bezinning kan deze trend verder bespoedigen, op voorwaarde dat we deze periode binnen onze vaste kring doorbrengen."

"Dus opgelet: indien we afspreken met mensen die we al lang niet meer gezien hebben, kan het virus immers nieuwe bruggetjes maken en opnieuw doorstoten naar families of groepen van mensen waarin het virus nog niet gecirculeerd heeft. Dat heet social mixing."

Ziekenhuisopnames en overlijdens

"Ook het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens blijft stabiel. We doen het daarmee merkelijk beter dan veel andere Europese landen", zei Van Gucht nog.

"Het is wel belangrijk om te benadrukken dat we nog steeds op een hoog besmettingsniveau zitten, met een hoog aantal dagelijkse ziekenhuisopnames en een aanzienlijke belasting van onze ziekenhuizen."