Steven Van Gucht ziet kink in de kabel: "Dat gaan we nauw in de gaten houden"

door: STS
viroloog Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Steven Van Gucht is tevreden dat de corona-cijfers dalen, maar maakt zich zorgen over het feit dat het aantal besmettingen minder snel daalt.

"Voor het eerst sinds lang dalen alle indicatoren: zowel de besmettingscijfers, de ziekenhuiscijfers als de sterftecijfers liggen nu lager dan de week voordien", zei Van Gucht tijdens een persconferentie.

"België bekleedt nu plaats veertien in Europa wat betreft het aantal besmettingen. In vele andere landen dalen de besmettingen minder snel of stijgen ze zelfs nog licht."

"We stellen wel vast dat de besmettingscijfers de laatste dagen minder snel dalen, in alle provincies en bij alle leeftijdsgroepen. We hebben hier voorlopig nog geen duidelijke verklaring voor, maar het is wel een belangrijk signaal dat we de komende dagen nauw gaan opvolgen. In elk geval is deze vertraging niet het gevolg van het heropenen van de scholen, het is nog veel te vroeg om de effecten daarvan te kunnen zien."

Ziekenhuizen

De druk op de ziekenhuizen is intussen nog niet veel afgenomen. "Het aantal patiënten in de ziekenhuizen is nog heel hoog - en hoger dan in de meeste andere landen", aldus Van Gucht.