Steven Van Gucht ziet lichtpuntje: "Dit moet ons aanmoedigen om vol te houden"

door: STS
viroloog Steven Van Gucht

Viroloog Steven Van Gucht ziet ondanks de stijgende corona-cijfers een lichtpuntje: het duurt nu iets langer voor de cijfers verdubbelen.

"De cijfers blijven stijgen in het hele land. Dat was te verwachten; het is nog te vroeg om nu al een effect van de maatregelen te kunnen zien", zei Van Gucht tijdens een persconferentie.

"De afgelopen week waren er vier dagen met meer dan 10.000 vastgestelde besmettingen op één dag. Dinsdag 13 oktober blijft de dag met het hoogste cijfer sinds het begin van de pandemie, met 12.243 vastgestelde gevallen. Het weekgemiddelde van de afgelopen zeven dagen komt hiermee 8.975 te staan, een verdere toename van 68% in vergelijking met de week ervoor."

Vertraging van de toename

"Het is mogelijk dat dit wijst op de eerste tekenen van een vertraging van de toename. Momenteel verdubbelen de cijfers om de negen dagen, terwijl dit een vijftal dagen geleden nog om de zeven dagen was", stelde van Gucht.

"Laat er echter geen twijfel over bestaan: de cijfers blijven verder doorstijgen. Deze eerste licht positieve signalen moeten ons vooral aanmoedigen om goed vol te houden. We kunnen ook deze golf ombuigen."