Van Gucht geeft uitleg over de Britse variant die voor ongerustheid zorgt

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

De Britse variant van het coronavirus circuleert nu ook in ons land. Viroloog Steven Van Gucht geeft toelichting bij deze meer besmettelijke mutatie.

"Er wordt meer en meer melding gemaakt van besmettingen met de meer besmettelijkere varianten van het coronavirus. Zo werden tot afgelopen zondag 91 Britse varianten en 7 Zuid-Afrikaanse varianten gerapporteerd voor België. Dit aantal zal in de komende dagen verder toenemen."

"Het aantal stalen van de Britse variant vertegenwoordigt minder dan 5 procent, maar er is nood aan meer representatieve data. Er zal een systeem komen dat representatiever is waarbij ongeveer één op elke vijftig stalen genetisch gekarakteriseerd zal worden."

Steven Van Gucht legt uit dat er nog meer varianten zullen opduiken in de toekomst, dat is een normale evolutie.

"Uit studies in verschillende landen blijkt dat de Britse variant zo'n 40 procent besmettelijker zou zijn dan klassieke varianten. Elders in de wereld worden nu ook regelmatig andere varianten geïdentificeerd waarvan men ook vermoedt dat ze besmettelijker zijn."

"Deze evoluties zijn normaal voor dit soort virussen en vertegenwoordigen een normaal proces van competitie tussen varianten met uiteindelijk een selectie van het meest fitte virus."