Van Gucht heeft goed nieuws, maar: "We zijn op een kantelmoment in de epidemie"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Steven Van Gucht mocht maandag positief nieuws brengen op de persconferentie van het Crisiscentrum. Voor het eerst sinds begin juli daalt het weekgemiddelde van coronabesmettingen. Maar we zitten op een kantelmoment, weet de viroloog.

"De afgelopen week werden gemiddeld 574 nieuwe gevallen vastgesteld per dag, dat is een daling met 5 procent. Na een aanhoudende periode van toename sinds begin juli is het de eerste keer dat we een daling van het weekgemiddelde mogen aankondigen."

Probleem in Brussel

"Dit zou betekenen dat de piek op nationaal niveau achter ons zou liggen. We lijken aangekomen te zijn op een kantelmoment in de epidemie waarbij het zwaartepunt zich lijkt te verschuiven van Antwerpen naar Brussel. In Antwerpen blijft de daling aanhouden (-24%), maar in Brussel houdt de toename aan (+48%)."

"De afgelopen week waren 6,7 procent van alle afgenomen testen positief in het Brusselse en dat is hoog. Als dit aanhoudt zal Brussel over 2 dagen al een weektotaal hebben dat hoger ligt dan dat van Antwerpen."

"In de andere provincies evolueert het meestal gunstig. Enkel in Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Luxemburg zien we nog een stijging, maar die is eerder beperkt", aldus Steven Van Gucht.