VRT-journalist doet ophefmakende ontdekking: “Zij vragen soms niet eens naar je coronapas”

door: PMN
vaccinpaspoort
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De federale regering besliste om het Covid Safe Ticket verder uit te breiden. Maar datzelfde Covid Safe Ticket zorgt ook voor veel discussie en kritiek.

“Het zorgt voor spanningen in onze maatschappij”, merkt journalist Tim Verheyden op bij Radio 1. “We gaan dat allemaal voelen.”

“Ik heb eens rondgebeld en de kritiek wordt groter. Ik belde bijvoorbeeld met motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste.”

“Hij brengt een motivatiebarometer uit. Daaruit moet blijken hoe gemotiveerd de bevolking nog is.”

“Hij zegt dat de coronapas voor conflict zorgt. De coronapas mist zo ook zijn onofficieel doel dat niet-gevaccineerden zich toch nog gaan laten vaccineren.”

"De adviezen van de gegevensbeschermingsautoriteit zeggen dat ze zich grote zorgen maakt daarover. Ze vragen zich ook af of er geen betere alternatieven zijn. Is bijvoorbeeld voor restaurants een mondmasker alleen niet voldoende?' Zij vragen zich af of er geen gevaar is voor gewenning op dat vlak."

Als je op restaurant gaat en je laat je coronapas scannen, dan geef je wel wat van je gegevens prijs, zo blijkt. “Die gaat je naam zien, die gaat zien of je gevaccineerd bent en zal ook je paspoort vragen", weet Verheyden.

“Tenminste, als ze de regels volgen. Je hebt regels die je moet volgen, maar soms vraagt men niet naar je coronpaspoort. Of soms vraagt men naar je coronapas maar niet naar je paspoort en in sommige gevallen naar geen van beiden. Sommige mensen vinden het ongemakkelijk dat je zoiets moet doen op restaurant en café.”