Waarom mogen winkels wel open en kappers niet? Geert Molenberghs legt uit

door: WVDS
Geert Molenberghs
Afbeelding bron: Photonews

Contactberoepen moeten de deuren nog altijd gesloten houden terwijl bijvoorbeeld kappers benadrukken dat ze zich strikt aan de veiligheidsmaatregelen houden. De niet-essentiële winkels daarentegen mochten enkele weken geleden al heropenen. Professor Geert Molenberghs legt de problematiek helder uit.

“Ik vind het heel erg voor die sector dat ze niet open kunnen, maar er zijn studies gedaan die aantonen dat er wel degelijk meer besmettingen zijn binnen die sector. Denk aan een kapsalon, daar ben je snel een lange tijd binnen. Er wordt ook geföhnd waardoor aerosolen zich kunnen verspreiden. Net zoals ook in een fitnesscentrum waar je binnen zit, zweet, beweegt”, zegt Geert Molenberghs, biostatisticus (UHasselt en KULeuven), aan Redactie24.

“Met de huidige cijfers en de moeilijkheid die we hebben om het virus onder controle te houden, kunnen we het heropenen van contactberoepen ons helaas niet permitteren.”

Mens-tot-mens contact zorgt voor transmissie

“Mensen uit de sector geven aan dat ze alle hygiënemaatregelen tot in het uiterste doordrijven en dat is zeker goed bedoeld, maar dat is niet het allerbelangrijkste. Het geeft een vals gevoel van veiligheid, want het is het mens-op-mens contact wat voor transmissie zorgt. Wanneer je langere tijd samen binnen zit met iemand in een gesloten omgeving, is zelfs een mondmasker of scherm niet 100%.”

Geert Molenberghs legt uit wat precies het verschil is met een bezoek aan een winkel. “Wanneer je een supermarkt of winkel bezoekt ben je snel binnen en buiten. Ook al ga je iets passen in een pashokje, dan nog kan je steeds een veilige afstand bewaren van elkaar, je hoeft nooit iemand anders aan te raken. Het algemene winkelgebeuren, los van de inspanningen van de verschillende sectoren, is veiliger dan de contactberoepen.”

“Alles wat we open kunnen doen, moeten we zo veilig mogelijk openen. De grootste zorg die er rond de winkels blijft, is crowding. Met de cijfers die er in oktober waren, konden zelfs de winkels niet meer open blijven, want we wilden geen mensen meer samenbrengen, omdat het zo uit de hand liep. Het Groothertogdom Luxemburg doet nu ook zijn winkels dicht.”