"We zijn de controle over het virus kwijt"

door: STS
patiënt met covid in ziekenhuis in Brussel
Afbeelding bron: Photonews

In de Britse hoofdstad Londen trekt burgemeester Sadiq Khan aan de alarmbel. De situatie met het coronavirus is daar helemaal uit de hand aan het lopen.

Het aantal nieuwe besmettingen per dag is in Londen gestegen tot meer dan 1.000 per 100.000 inwoners. Tussen 30 december en 6 januari is het aantal patiënten in de metropool met 27% toegenomen. Het aantal mensen dat aan de beademing ligt, is met 42% gestegen. De jongste dagen vielen er circa 500 doden in de Londense ziekenhuizen, waar in totaal meer dan 7.000 coronapatiënten in verzorgd worden.

"De situatie is nu kritiek en de verspreiding van het virus loopt uit de hand", zegt de burgemeester. "Er worden nu een derde meer patiënten behandeld in onze ziekenhuizen in vergelijking met de eerste piek van de pandemie, in april."

"Onze heldhaftige dokters en verpleegkundigen doen hun werk uitstekend, maar met het snel stijgende aantal nieuwe besmettingen dreigen ze overweldigd te worden. De harde realiteit is dat de ziekenhuisbedden tijdens de komende weken op zullen raken, tenzij de verspreiding van het virus drastisch vertraagt."