“Werkgever mag je toegang tot werkvloer weigeren als je deze coronamaatregelen niet volgt”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

De coronabesmettingen blijven maar toenemen. Maar desondanks worden vandaag wel de regels voor testen en quarantaine een stuk soepeler.

Voor bedrijven is dit wel een goede zaak. Zij gaven de voorbije weken al aan dat ze vrezen stil te vallen als heel veel personeel ziek is of in quarantaine moet.

De werkgevers vrezen wel dat er meer besmettingen kunnen komen op de werkvloer omdat er minder getest wordt. “Daar maken ze zich wel zorgen om”, zegt Miet Vanhegen, juridisch expert bij HR-dienstenbedrijf Acerta en docent arbeidsrecht aan de KU Leuven aan Radio 1.

“We gaan moeten kijken hoe dit de komende weken zal verlopen op de werkvloer. Men kan natuurlijk nog altijd het quarantainebeleid nog altijd bijsturen als dat nodig zou blijken.”

Bijkomend is ook dat een werkgever niet mag vragen aan een werknemer of die gevaccineerd is. “Als hij door bepaalde omstandigheden het toch te weten komt, mag hij niets met die informatie doen.”

“De werkgever mag het niet bijhouden en mag werknemers niet verschillend gaan behandelen omwille van je vaccinatiestatus. Maar als een werknemer de quarantaineregels niet naleeft, mag hij die wel de toegang weigeren want een werkgever staat in voor het welzijn van de mensen op de werkvloer.”