Leuven lanceert verregaande maatregelen voor huisdieren: Niet meer toegelaten

door: MRO
hond aan leiband
Afbeelding bron: Pixabay

De stad Leuven kondigt op Werelddierendag een opvallende maatregel aan die het dierenwelzijn moet verhogen. Zo is het niet langer toegelaten voor eigenaren om hun huisdier mee te nemen naar een luidruchtig evenement. Daarnaast mogen ook geen levende dieren meer worden verkocht op markten.

"Als je bijvoorbeeld naar een festival gaat met je hond en je neemt het dier mee tot aan het podium, dat kan niet. Dit veroorzaakt heel veel stress bij het dier. Bovendien kunnen gestresseerde dieren leiden tot gevaarlijke situaties, denk bijvoorbeeld aan een bijtincident”, licht schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens toe. 

Daarnaast bepaalt het politiereglement nu ook dat er geen levende dieren meer verkocht mogen worden op de markt. "We doen dit om impulsaankopen te vermijden", aldus Van Oppens.

"Het gebeurt vaak dat mensen een huisdier kopen in een opwelling en dan later beseffen dat ze eigenlijk geen huisdier willen of er niet voor kunnen zorgen. De dieren worden dan aan hun lot overgelaten of komen in het asiel terecht. We willen er hiermee voor zorgen dat mensen huisdieren op een doordachte manier aankopen."