Feit of fabel: Is brood echt een boosdoener voor jouw dieet?

door: WVDS
brood
Afbeelding bron: pexels

Brood krijgt vaak een slechte reputatie als het gaat om gewichtstoename en ongezonde eetgewoonten. Maar is het echt een boosdoener in je dieet?

Vooral als je je bewust bent van je keuzes, blijkt brood echt een plek te kunnen hebben in een evenwichtig en gezond dieet. Lees verder om te ontdekken hoe je verantwoord kunt genieten van je dagelijkse boterham.

In de voedingswereld zijn er veel beweringen en mythes waarvan het soms moeilijk is om de waarheid te achterhalen. Een van de meest voorkomende vraag is: of brood je dik maakt en slecht is voor de lijn?

Brood is een bron van complexe koolhydraten, vezels, B-vitaminen en mineralen zoals ijzer en zink. Afhankelijk van de samenstelling kan het ook een goede bron van eiwitten zijn. Maar zoals bij bijna alles in de voedingswereld, kan te veel van het goede leiden tot gewichtstoename.

Een sleutelfactor is het soort brood dat je kiest

Wit brood, vaak gemaakt van geraffineerde tarwe, mist veel van de gezonde voedingsstoffen die in volkorenbrood wel worden aangetroffen. Dit komt omdat de tarwe tijdens het raffinageproces zijn zemelen en kiem verliest, wat de voornaamste bronnen van vezels en andere essentiële voedingsstoffen zijn.

Daardoor kan wit brood minder vullend zijn dan volkorenbrood, en je kunt er daardoor snel te veel van eten zonder dat je het merkt. Volkorenbrood, aan de andere kant, heeft een hoger vezelgehalte, wat je langer een vol gevoel geeft en kan bijdragen aan gewichtsverlies. Volkorenbrood is dus de betere keuze als je op je lijn let.

Een andere belangrijke rol is weggelegd voor wat je juist op je brood legt. Het kan zijn dat je brood zelf niet de boosdoener is, maar het calorierijke beleg dat je erop smeert. Denk daarbij aan bijvoorbeeld roomboter, volvette kaas of hagelslag. Dat beleg bevat veel verzadigde vetten en suikers, wat zeker kan leiden tot gewichtstoename.

Met mate en een bewuste keuze voor volkorenbrood, kan brood zeker deel uitmaken van een evenwichtige en gezonde voeding. Het idee dat brood slecht is voor de lijn hoeft dus zeker niet altijd te kloppen. Het is een balans die voor iedereen anders ligt, omdat we allemaal ons eigen unieke lichaam en metabolisme hebben. Dus geniet zeker verder van je boterham!