Is een voorverpakt brood uit de supermarkt minder gezond? Bakker doet onthulling
Wie een voorverpakt brood koopt in de supermarkt zal merken dat dit langer goed blijft dan een vers brood van bij de bakker. Hoe dat komt, en of dit betekent dat supermarktbrood ongezonder is, legde bakker Piet De Vos uit in 'WinWin' op Radio2.
Een luisteraar vroeg zich af waarom een voorverpakt brood uit de supermarkt veel langer goed blijft dan een vers brood dat je bij de bakker gaat halen.
"Dat is niet zo heel moeilijk om uit te leggen", zei bakker De Vos. "Dat gaat puur over vershouders die toegevoegd worden. En dan spreek ik zeker over industriële vershouders. Ze bestaan, en het wordt ook gebruikt in de industrie."
Is een voorverpakt brood uit de supermarkt minder gezond?
Of zo'n brood dan ongezond is? "Vershouders zijn meestal vetten en suikers. Ik denk dat we dan al weten of dat gezond is of niet. Het is dus inderdaad niet zo gezond."
"Er zijn vershouders die een brood tot drie, vier weken houdbaar kunnen maken. Vers brood van bij de bakker is toch altijd beter."
Lees ook: “Mogen we geen brood meer eten?” Experts slaan alarm na onverwachte ontdekking
Gaten in brood
De Vos legde ook uit hoe het komt dat een brood gaten kan bevatten. Dat hoeft niet te betekenen dat je er als consument niets meer mee kan doen. "Het is zonde om het weg te gooien, want brood is een topproduct. Met brood met te veel gaten in kan je nog heel veel doen."
De prijs van brood
Stijgende loonkosten, de oorlog in Oekraïne en stijgende brandstofkosten hebben ervoor gezorgd dat de prijs van een brood de jongste jaren steeg. Gaat een brood de komende tijd nog duurder worden? Lees in ons eerdere artikel wat bakker De Vos hierover zegt.