Haal het meeste uit je salade: je gezond slaatje 's middags of 's avonds eten, maakt een groot verschil

door: WVDS
salade
Afbeelding bron: Pixabay

Als je gezond wilt eten en misschien wilt afvallen, is de kans groot dat je een calorierijke maaltijd overslaat en kiest voor een fris, groen slaatje. 

Maar wat is het optimale eetmoment om een gezonde salade te eten zodat je lichaam het meeste uit de voedingsstoffen kan halen?

Wanneer kun je het beste een slaatje eten: 's middags of 's avonds?

Onderzoek suggereert inderdaad dat de tijd van de dag waarop je bepaald voedsel eet, invloed kan hebben op hoe je lichaam het verwerkt. 

Gewichtsverlies

Uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift 'International Journal of Obesity' bleek dat de deelnemers die hun grootste maaltijd van de dag tijdens de lunch aten, meer gewicht verloren dan degenen die later op de dag aten.

Dit suggereert dat een slaatje eten als lunch in plaats van avondeten mogelijk gunstiger is voor gewichtsverlies en hogere vetverbranding. Het voorkomen van gewichtstoename is niet het enige voordeel. Het eten van een grote maaltijd vroeg op de dag kan ook helpen om diabetes type 2 te voorkomen.

Late-night snacks vermijden

Er zijn echter zeker ook voordelen aan het eten van een slaatje 's avonds. Allereerst kan een lichter avondmaal zoals een salade helpen om de spijsvertering 's nachts te vergemakkelijken. Zwaar voedsel kan soms tot slaapproblemen leiden omdat ons lichaam moeite heeft om het 's nachts te verteren.

Daarnaast kan het eten van een salade in de avond helpen om late-night snack gewoontes te overwinnen omdat de vezels in de groenten je een vol gevoel geven.

Zorg ervoor dat je slaatje ook eiwitten bevat, zoals kip, tofu of bonen, om vol te blijven en je metabolisme te ondersteunen, en gezonde vetten zoals avocado of olijfolie, die essentieel zijn voor de opname van vetoplosbare vitaminen. Zo haal je het meeste uit je maaltijd.

Als je gewichtsverlies nastreeft, kan een slaatje als lunch de voorkeur hebben. Maar als het je doel is om gezonde eetgewoonten te ontwikkelen en late-night snacks te vermijden, kan het een goede keuze zijn om een slaatje 's avonds te eten.

Uiteindelijk, wanneer je ook kiest om een slaatje te eten, zijn de gezonde voedingsstoffen en vezels in de groenten en fruit altijd een uitstekende aanvulling op je dieet, ongeacht het tijdstip van de dag.