Hepatitis-variant in opmars, duidelijke waarschuwing: "Opgepast met dit vlees"

door: STS
Gevaar
Afbeelding bron: Pixabay

Een leverspecialist ziet een vorm van hepatitis frequenter voorkomen. Hij raadt aan om op te passen met bepaalde soorten vlees.

Bij ons komen vooral hepatitis A en B voor, virussen waar we vaccins voor hebben. Maar er zijn nog andere varianten, en eentje komt nu verrassend meer voor: hepatitis E.

"Vroeger gingen we ervan uit dat dat virus voornamelijk in ontwikkelingslanden opdook, maar uit screenings van bloeddonoren is gebleken dat 14% van hen ooit in contact is geweest met het E-virus", vertelde professor Hans Van Vlierberghe, een leverspecialist, aan de Mediahuis-kranten.

Van Vlierberghe raadt aan om voorzichtig te zijn met Italiaanse varkensworst. "Het E-virus is in de meerderheid van de gevallen aanwezig in bepaalde soorten varkensvlees en wild, die niet genoeg verwarmd zijn geweest om het virus te doden. Die Italiaanse varkensworst is een gekend voorbeeld."

Rauw varkensvlees en wild

De professor zegt dat zijn allereerste patiënt die hepatitis E had een varkensboer was, die besmet was geraakt in zijn stallen. "Je past dus best op als je rauw varkensvlees of wild eet", besluit hij.

Volg Redactie24 nu op Instagram

Tags hepatitis