Al 17 levertransplantaties bij kinderen en één sterfgeval: Marc Van Ranst heeft duidelijke boodschap

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

De ernstige aandoening die kinderen nu treft, heeft niets te maken met de vaccins tegen het coronavirus. Dat benadrukt professor Marc Van Ranst.

Er zijn de jongste tijd wereldwijd al minstens 169 gevallen van acute hepatitis (leverontsteking) bij kinderen vastgesteld. Dat blijkt uit informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (cijfers van 21 april).

Vooral in het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland werden er gevallen vastgesteld: 114. Landen als Spanje (13), Israël (12) en de VS (9) volgen. In sommige Europese landen gaat het om bijvoorbeeld twee of vier gevallen. In België gaat het om één geval.

17 kinderen (zo'n 10%) moesten een levertransplantatie ondergaan. Eén kind overleed.

Adenovirus

Viroloog Marc Van Ranst noemde vorige week het humaan adenovirus type 41 als mogelijke oorzaak.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het adenovirus in minstens 74 gevallen vastgesteld. In 20 tests werd het coronavirus gedetecteerd. En in 19 gevallen was er sprake van een besmetting met het adenovirus en het coronavirus.

Vaccins

Van Ranst maakte op Twitter komaf met het idee dat de coronavaccins er iets mee te maken hebben. Enkele mensen suggereerden dat.

"Van de 108 eerste hepatitis-gevallen bij kinderen jonger dan 10 jaar was volgens de Britse overheid niemand gevaccineerd met een Covid-vaccin", schreef Van Ranst.

Download nu de gratis app van Redactie24