Recept: Varkensgebraad met klassieke vleessaus op grootmoeders wijze
Niets roept zoveel nostalgie op als het idee van een malse schotel varkensgebraad, vergezeld van een rijke vleessaus die je doet denken aan de kookkunsten van je grootmoeder.
Dat beetje geduld, de geur die zich door het huis verspreidt, en uiteindelijk het genieten van een bord vol smaak. Hieronder vind je het recept voor een perfecte varkensgebraad en een vleessaus die je smaakpapillen doen terugdenken aan vroeger.
Recept: Varkensgebraad en vleessaus op grootmoeders wijze
Ingrediënten voor het Varkensgebraad:
1 kg varkensgebraad (bijvoorbeeld schouder of procureur) - 2 teentjes knoflook, geperst - 1 eetlepel olijfolie - 1 theelepel zout - 1 theelepel zwarte peper - 2 takjes verse tijm - 1 laurierblad - 200 ml witte wijn of bouillon - 1 ui, in parten gesneden - 2 wortels, in stukken gesneden - 1/2 selderijstengel, in stukken gesneden
Ingrediënten voor de Vleessaus:
Braadvet van het varkensgebraad - 1 ui, fijngesnipperd - 1 wortel, in blokjes - 1 selderijstengel, in blokjes - 200 ml rode wijn (of meer bouillon als je liever zonder wijn kookt) - 500 ml runder- of groentebouillon - 1 takje tijm - 1 laurierblad - Zout en peper naar smaak
Bereiding voor het Varkensgebraad:
-
Kruiden en voorbereiden: Begin met het voorverwarmen van je oven op 160°C (hetelucht). Wrijf het varkensgebraad in met de geperste knoflook, zout en peper. Dit zorgt voor een heerlijke smaak.
-
Aansnijden en aanbakken: Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak het varkensgebraad aan alle kanten goudbruin. Dit duurt ongeveer 5 minuten, zodat het vlees zijn smaak behoudt.
-
Oven: Leg het aangebraden varkensgebraad in een braadslee. Voeg de ui, wortels, en selderij toe rondom het vlees. Voeg de tijm en het laurierblad toe. Schenk de witte wijn of bouillon erbij. Bedek de braadslee met aluminiumfolie en zet het vlees in de oven.
-
Laat het vlees ongeveer 2 tot 2,5 uur langzaam garen, afhankelijk van de grootte van het gebraad. Controleer af en toe of er genoeg vocht in de braadslee zit; voeg indien nodig extra bouillon of water toe.
-
Varkensgebraad klaar: Na de gaartijd, haal je het varkensgebraad uit de oven en laat je het even rusten voordat je het aansnijdt. Hierdoor blijft het vlees lekker sappig.
Voor de Vleessaus:
-
Groenten bakken: Verhit een beetje van het braadvet in een pan en voeg de gesnipperde ui, wortel en selderij toe. Bak dit ongeveer 5 minuten totdat de groenten zacht beginnen te worden.
-
Wijn toevoegen: Voeg de rode wijn toe en laat het geheel 3-4 minuten inkoken om de alcohol te laten verdampen. Dit zorgt voor een dieper smaakprofiel in de saus.
-
Bouillon en kruiden: Voeg de bouillon, takje tijm en het laurierblad toe. Laat de saus 15-20 minuten zachtjes koken, totdat deze is ingedikt en de smaken goed gemengd zijn. Breng op smaak met zout en peper.
-
Zeef de saus (optioneel): Als je een gladde saus wilt, kun je de saus door een zeef gieten en de groenten eruit halen. Anders kun je de saus ook gewoon zo serveren.
Snijd het varkensgebraad in mooie plakken en serveer het met de rijke vleessaus eroverheen. Voeg een lekkere aardappelpuree of geroosterde groenten toe voor een complete maaltijd.