Eenvoudig en barstensvol smaak, niets is heerlijker: Maak gehaktballetjes overgoten met rijke vleesjus

door: WVDS
gehaktballen met vleesjus en aardappelpuree
Afbeelding bron: Pixabay

Er zijn maar weinig gerechten die zo smakelijk zijn als een goed bereid bord met gehaktballen overgoten met een rijke en smakelijke vleesjus. Het water loopt je waarschijnlijk nu al in de mond.

Dit klassieke gerecht, geliefd door jong en oud, kan variëren van een eenvoudige alledaagse stijl die we allemaal kennen en liefhebben tot gastronomische versies.

Recept voor gehaktballen met rijke vleesjus

Hieronder vind je een recept voor lekkere gehaktballetjes met vleesjus dat eenvoudig te bereiden is en toch barst van de smaak. Je tafelgenoten zullen aangenaam verrast zijn.

Ingrediënten
Voor de gehaktballetjes:

- 500 gram gemengd gehakt (rund + varken)
- 2 sneetjes oud brood
- 1 ei
- 1 fijngehakte ui
- zout en peper
- nootmuskaat

Voor de Vleesjus:
- 500 ml rundsbouillon
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 eetlepels bloem
- zout en peper

Bereidingswijze:
1. We beginnen met het maken van de gehaktballen. Week het brood in wat water of melk om het zacht te maken. Meng het gehakt met het ei, de fijngehakte ui, het brood, zout, peper en nootmuskaat. Rol het mengsel in ballen van ongeveer 3 cm doorsnee.
2. Bak de gehaktballen in een beetje boter of olie op middelhoog vuur, tot ze aan alle kanten bruin zijn. Haal ze uit de pan en zet ze apart.
3. Gebruik dezelfde pan om de vleesjus te maken. Voeg de bloem toe aan het vet in de pan en bak deze tot het een lichtbruine kleur heeft. Voeg dan de tomatenpuree en de rundsbouillon toe, roer goed door en laat sudderen tot de jus dikker wordt. Breng op smaak met zout en peper.
4. Voeg ten slotte de gehaktballen toe aan de vleesjus. Laat ze ongeveer 20 minuten sudderen, of tot ze volledig gekookt zijn. Je kan deze bereiding serveren met rijst of aardappelpuree om je maaltijd compleet te maken.

Dit eenvoudige recept voor lekkere gehaktballetjes met vleesjus zal al snel een favoriet worden bij je gezinsleden. Pas het naar wens aan, voeg groenten toe aan de jus voor extra voedingswaarde, of serveer het met verschillende bijgerechten voor variatie. Eet smakelijk!