Wanneer je een gekookt ei pelt, en er zit een 'luchtbel' in je schaal: Dit is er aan de hand

door: WVDS
gekookte ei
Afbeelding bron: Pixabay

Wanneer je een gekookt eitje uit zijn schaal haalt, kan je soms opmerken dat er een kleine luchtbel is ontstaan onder de schaal. Waarschijnlijk heb je je al weleens afgevraagd: 'Wat is dit fenomeen juist?’.

 

Wat is die holte in ons gekookt eitje eigenlijk?

Een ei bestaat uit meerdere delen waaronder de schaal, het eiwit, het eigeel en de luchtkamer. Deze luchtkamer bevindt zich aan de ronde kant van het ei, tussen het binnenvlies en de buitenschaal. 

Wanneer een ei wordt gelegd, is deze luchtkamer nog zeer klein. Maar naarmate het ei ouder wordt, verdampt het water door de schaal heen, waardoor de luchtkamer groter wordt.

Wanneer je een ei kookt, wordt de lucht in de luchtkamer warm en wil het gaan uitzetten. Omdat de luchtkamer een afgesloten ruimte is, kan deze lucht niet gemakkelijk weg en wordt het ei dus iets "opgeblazen" wat kan resulteren in een kleine holte op het gekookte ei. 

Hebben alle eieren dit? 

Elk ei heeft een luchtkamer, maar de grootte van deze holle plek kan variëren en is afhankelijk van de grootte van de luchtkamer, de kooktijd en de ouderdom van het ei.

Zo hebben verse eieren vaak een kleinere luchtkamer en daarom minder kans op het krijgen van een holle plek na het koken. Oudere eieren daarentegen kunnen een grotere holle plek hebben na het koken.

Het is ook belangrijk op te merken dat de luchtbel op een gekookt ei geen invloed heeft op de kwaliteit of veiligheid van het ei. Het is simpelweg een resultaat van natuurlijke processen.

De luchtbel die je dus ziet bij een gekookt ei is niets meer dan een natuurlijk fenomeen dat optreedt door het uitzetten van lucht in de luchtkamer tijdens het koken. Maar is absoluut geen teken dat er iets mis is met jouw eitje. 

Tags koken