Nog een reden om vegetarisch te eten: Onderzoekers doen verontrustende ontdekking

biefstuk, vlees
Afbeelding bron: Pixabay

Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde hebben een nieuwe studie uitgevoerd naar antibiotica in vlees en vis. Ze trekken erg verontrustende conclusies, meldt VRT NWS.

Dieren die gekweekt worden, krijgen antibiotica tegen infecties. Van die antibiotica blijven soms resten achter in vlees en vis. Daar zijn uiteraard normen voor, en meestal blijven de hoeveelheden netjes binnen de perken.

Toch blijkt uit het nieuwe onderzoek dat er een probleem is. De officiële limieten zijn gebaseerd op de de maximumhoeveelheid die mensen gedurende hun leven kunnen innemen zonder gezondheidsrisico's. Die maximumhoeveelheid werd tot nu toe echter verkeerd ingeschat.

Grote impact op de darmflora

In de studie kregen twintig mensen elke dag een 372 microgram van het antibioticum ciprofloxacine. Die dosis wordt als veilig beschouwd door het Europese Geneesmiddelenagentschap. Tien andere proefpersonen kregen een placebo.

Vervolgens bekeken de onderzoekers wat het effect was op de E. coli-bacterie, een van de meest voorkomende bacteriën in onze darmen. "Bij de mensen die het antibioticum hadden genomen, zagen we dat de bacteriën beter bestand werden tegen het antibioticum. Bovendien werd de darmflora verstoord: sommige nuttige bacteriesoorten namen af, terwijl andere toenamen", vertelt onderzoeker Dorien Van den Bossche aan VRT NWS.

Antibioticaresistentie

Zelfs het innemen van een 'veilige' dosis antibiotica kan dus grote gevolgen hebben. Bacteriën worden antibioticaresistent, waardoor het op den duur onmogelijk wordt om bepaalde bacteriële infecties te behandelen.

Dat is een groot probleem. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is antibioticaresistente een van de grootste bedreigingen voor de wereldgezondheid. Er dreigen elk jaar meer en meer mensen te sterven aan bacteriële infecties.

Het lijkt er dus op dat de huidige regels rond antibiotica in vlees en vis niet voldoende zijn om deze evolutie tegen te gaan. Volgens de onderzoekers zijn er dan ook strengere normen nodig.