"2.544 euro kwijt via Whatsapp": Politie waarschuwt en geeft waardevolle tip

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Een vrouw is het slachtoffer geworden van oplichting via Whatsapp. Dankzij het werk van de politie kon ze de grote som geld terugkrijgen.

De 54-jarige vrouw ontving eind juli via een onbekend telefoonnummer een Whatsapp-bericht van haar 'zoon'. Zijn gsm-toestel was defect en hij kon niet aan zijn bankrekening.

De zogezegde zoon had dringend geld nodig en vroeg de vrouw in totaal 2.455 euro over te schrijven op een rekeningnummer. De ouders roken pas onraad toen hun 'zoon' nog meer geld wou.

Geldezel

"De verdachte rekening is ondertussen geblokkeerd en blijkt afkomstig van een 'geldezel'. Zo iemand leent zijn bankrekening, bankkaart en pincode uit aan een oplichter in ruil voor een geldsom", vertelt de politie van Damme/Knokke-Heist.

"Uit het politieonderzoek blijkt dat de oplichter samenwerkte met vier geldezels en nog andere slachtoffers heeft gemaakt. Ook een vrouw uit Retie krijgt haar geld terug."

"Van de oplichter ontbreekt momenteel elk spoor. De geldezels zijn wel geïdentificeerd en moeten zich verantwoorden voor de rechtbank."

Oplichting voorkomen

De politie heeft nog een goede tip om deze 'vriend-in-nood-fraude' te voorkomen. "Krijg je van een familielid of vriend online een vraag om dringend een geldsom over te schrijven? Bel deze persoon eerst op het nummer dat je in het adresboek van je gsm hebt opgeslagen. Zo ben je zeker dat hij echt om geld heeft gevraagd."