Advocaat tempert vreugde na grote drugsactie van de politie: “De oorlog gewonnen?”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Na de operatie Sky tegen drugs was het optimisme bij politici ontzettend groot, maar volgens advocaat Walter Damen is dat totaal niet gepast.

Advocaat Walter Damen haalt het enthousiasme snel onderuit. "Men spreekt over the war on drugs, maar er is nog nooit zoveel drugs binnengekomen. Toen er vroeger 26 kilogram onderschept werd, was dat voorpaginanieuws, nu is dat een niemendal”, zegt Damen in ‘De Afspraak’.

Want telkens weer komen er nieuwe bendes die de macht willen grijpen. “Ik heb de kleine ladingen naar superladingen van 10 à 15 ton zien evolueren. Ik heb de driestheid en het wapengeweld zien toenemen. Hoe groter het gevecht, hoe harder de oorlog, hoe harder er wordt teruggeslagen."

"Er is een overvloed aan drugs, de straffen worden zwaarder, maar het schrikt niemand af. Voor elke drugshandelaar die opgepakt wordt, staan er twee, drie nieuwe klaar."

Drugs zullen er volgens Damen altijd zijn en de oorlog zal moeten blijven gevochten worden. "Operatie Nachtwacht, twee jaar war on drugs, hoe kom je er dan bij om vandaag te zeggen dat je de oorlog gewonnen hebt? We hebben een veldslag gewonnen, maar de oorlog niet hoor."