Antwerpse helikopterpilote krijgt pistool tegen het hoofd: 'Dit is een kaping, doe wat we zeggen!'

door: STS
Helikopter
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

In Deurne hebben gewapende mannen een helikopterpilote onder schot gehouden en haar gedwongen om over de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis te vliegen.

De drie daders hadden de helikopter gereserveerd onder het valse voorwendsel dat ze vanuit de lucht foto's van gebouwen wilden maken.

Maar al snel kwamen hun echte plannen aan het licht: ze bedreigden de 36-jarige pilote met een vuurwapen en dwongen haar om over de gevangenis van Vorst en de vrouwenafdeling van de gevangenis Berkendael te vliegen, mogelijk met de bedoeling om een ontsnappingspoging van gedetineerden op de been te brengen.

Uiteindelijk kwam het zover niet; mogelijk was de helikopter te groot om te kunnen landen op de binnenkoer van de gevangenissen. Vervolgens moest de pilote naar Hélécine vliegen, waar de kapers op een carpoolparking uitstapten en de benen namen. Het parket van Antwerpen heeft een onderzoeksrechter aangesteld. De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen voert het onderzoek. De drie verdachten worden actief opgespoord, klinkt het. 

Brugge

Het incident doet denken aan een gelijkaardig voorval in 2009. Toen wisten drie zware jongens met een helikopter te ontsnappen uit de gevangenis van Brugge. Ook toen werd de heli gekaapt, om vervolgens op de binnenplaats van de instelling te landen en de gevangenen op te pikken.