Politie waarschuwt: "Nieuwe vorm van oplichting, je bankrekening wordt geplunderd"

door: STS
Pensioen - bejaard - oplichting
Afbeelding bron: Shutterstock/Goksi

De federale politie waarschuwt via een persbericht voor een nieuwe vorm van oplichting die gebruikt wordt door criminelen.

"De daders doen zich voor als bankmedewerker en gaan bij de slachtoffers thuis langs, zogezegd om te helpen. Van verschillende mensen werd nadien de bankrekening geplunderd", vertelt de politie.

Het zijn vooral oudere mensen die geviseerd worden. "Het begint met een telefoontje van de bank, dat er op je rekening een frauduleuze verrichting zou zijn gebeurd en dat er onmiddellijk iemand zal langskomen om het probleem op te lossen."

"Even later staat er iemand voor de deur… De bankkaart van het slachtoffer wordt gevraagd en er worden wat handelingen verricht - vermoedelijk met een kaartlezer en via pc-banking. Ook de geheime code van het slachtoffer wordt ontfutseld."

"In de meeste gevallen belt de eerste zogezegde bankmedewerker terug om te vragen of de andere persoon al ter plaatse is. Ze stellen het slachtoffer gerust en zeggen dat de kaart vanaf nu geblokkeerd is en dat verdere fraude niet mogelijk is. De bank zal snel een nieuwe bankkaart opsturen en ook een nieuwe pincode, zeggen ze. De ‘oude’ bankkaart nemen ze mee."

Met de bankkaart en de pincode in handen hebben de oplichters vervolgens vrij spel om geld af te halen, online aankopen te doen, overschrijvingen te doen naar het buitenland... "Er wordt ook geld van spaarrekeningen overgezet naar de zichtrekening, zodat ook dat geld kan gestolen worden."

Noodnummer

De politie benadrukt dat een echte bankmedewerker nooit je persoonlijke code zal vragen. Een bank zal ook nooit zomaar een medewerker naar een klant thuis sturen. Er wordt gevraagd om het noodnummer 101 te bellen indien je iemand aan de lijn krijgt die zich voordoet als bankmedewerker.